Herstart en wederopbouw

Onze nieuwe tentoonstelling ’Herstart en wederopbouw. Stadsontwikkeling in het Nederrijnlandse grensgebied na de Tweede Wereldoorlog’ gaat op stap. Eerste halteplaats: Kempen.
Waarom zien onze steden eruit zoals ze er thans uitzien? Die vraag wordt beantwoord door de reizende tentoonstelling ’Herstart en wederopbouw’.
PMN heeft, in samenwerking met het Kreisarchiv Viersen en de stad Kempen, de tentoonstelling naar Kempen gebracht. Zij is een absolute aanrader met veel informatie over de ontwikkeling van de Thomasstadt.
Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het einde van de oorlog in 1945 is in de tentoonstelling aandacht besteed aan de wederopbouw van verschillende steden in de euregio. “Het bijzondere is dat deze tentoonstelling een breed scala aan onderwerpen laat zien”, zegt drs. Frans Hermans, archivaris bij het gemeentearchief van Venlo en lid van PMN. “Zelfs de vooroorlogse periode en de verbindingen tussen dit tijdvak en de naoorlogse periode worden onder de loep genomen. De tentoonstelling gaat in op de huidige stedelijke ontwikkelingen en blikt in de toekomst”.
De wederopbouw van de steden in de euregio speelt zich af tussen historisch bewustzijn en radicale modernisering. Daarbij ligt het accent op ontwikkelingen in Krefeld, Geldern, Kempen, Venlo, Venray, Nijmegen, Straelen, Kleve, Mönchengladbach/Rheydt en Wachtendonk.
Op elke halteplaats worden lokale thema’s uitgediept en wordt de tentoonstelling aangevuld met lokale plannen, foto’s en ansichtkaarten. Zo hebben Tina Hirop, medewerker van het stadsarchief, en Dr. Yvonne Bergerfurth, lid van PMN en archivaris van de stad Geldern, zich gebogen over de herontwikkeling in de jaren zeventig van de vorige eeuw van de Kempense Arnoldbuurt. “Mevrouw Hirop en ik zitten op een lijn: we lopen nu met een kritischer oog door onze stad en hebben enkele gangbare meningen over stadsvernieuwing op een aantal punten moeten heroverwegen”, aldus dr. Bergerfurth.
Bij deze reizende tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met essays over alle betrokken steden. Dit boek is vanaf 6 september 2020 in de plaatselijke boekhandels verkrijgbaar of te bestellen via info@peel-maas-niers.eu en https://www.peel-maas-niers.eu/de/category/publikationen/.
Het project ’Herstart en wederopbouw’ werd onder andere ondersteund door de Euregio Rijn-Maas-Noord.

De toegang tot de tentoonstelling is kosteloos.
Kempen, foyer van het stadhuis aan de Buttermarkt van 1 t/m. 31 juli 2020 (ingang enkel bij het servicepunt).
Bezoektijden: maandag t/m. donderdag van 8.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur, waarbij hygiënevoorschriften en afstandsnormen in acht dienen te worden genomen.

Geldern, foyer van het stadhuis
De eerst voor 6 september en later voor december 2020 geplande tentoonstelling in Geldern moet vanwege de coronacrisis op korte termijn naar een onbekend tijdstip worden uitgesteld. We hopen deze in 2021 te kunnen presenteren.

Krefeld, foyer van het stadsarchief
De geplande opening van de expositie op 30 oktober 2020 en de daaropvolgende expositie in het stadsarchief Krefeld moet vanwege de coronacrisis helaas op korte termijn en naar een onbekend tijdstip worden uitgesteld. We hopen deze in 2021 te kunnen presenteren.