Tentoonstelling

“Krachtig en sterk
Kaarten vertellen verhalen over de Rijn en de Maas ”
In de middeleeuwen beschermden kastelen en stadsmuren mensen tegen aanvallen en oorlogen. In de vroegmoderne tijd werden deze voorzieningen aangevuld of vervangen door nieuwe, complexe vestingwerken. De nieuwe vestingtechnologie met citadellen op zee, bastions, grachten en wallen vormt tot op de dag van vandaag het gezicht van vele steden. Op sommige plaatsen zijn delen van de machtige gebouwen nog steeds behouden, op andere plaatsen volgen groene zones en verkeersroutes de loop van de verdedigingswerken.
De tentoonstelling toont tal van, nog weinig bekende, vestingplannen rond de Rijn en de Maas en gebruikt deze bronnen om te illustreren hoe technische innovaties de stedelijke ontwikkeling vanaf de 16e eeuw aanzienlijk hebben beïnvloed. Het documenteert ook de eeuwenlange gemeenschappelijke geschiedenis aan beide zijden van de Maas.
De tentoonstelling is gepland en georganiseerd door de grensoverschrijdende Stichting History Peel-Maas-Niersgebied / Stiftung Geschichte des Raumes Peel-Maas-Niers in samenwerking met het stadsarchief Venlo, Krefeld en Geldern, Heimatvereinen en het Museum Schloss Rheydt.
De opening is op 14 september 2019 in Rheydt Castle. De tentoonstelling zal ook te zien zijn in Geldern, Venlo, Krefeld, Rees, Venray en Stevensweert.
Museum Schloss Rheydt
14 september – 6 oktober 2019

Stadhuis van Geldern
09. Oktober – 31. oktober 2019